Park Inn by Radisson Oslo Airport, Gardermoen Hotel

Henrik Ibsens vei N-2060 Gardermoen Norge +47 67 02 40 00
X

You can search by....


City, State

Country

Address

Hotel Name

Zip or Postal Code

... and more. Keep typing to refine search.

Akershus Festning i Oslo

Mens det i dag er Gardermoen Flystasjon som er en av Norges viktigste forsvarsskanser var det tidligere Akershus festning som hadde denne posisjonen. I over 400 år motsto festningen beleiringer og angrep på landets styret. Bygd av Håkon V Magnusson i 1299 på Akersneset var den på grunn av sin massive konstruksjonen og plassering i terrenget sett på nærmest som uinntagelig.

Akershus festning har hatt mange formål i sin levetid. Opprinnelig ble den bygd for å beskytte mot angrep fra svenskene, men den har også fungert som kongebolig har den og lokasjon for stormann- og riksmøter. I dag er Akershus Festning en av Norges mest kjente riksklenodier og et av de mest fremtredende byggverkene vi har til lands.

Akershus slott
Et annet navn som brukes om Akershus Festning er Akershus Slott. Dronning Margrethe som grunnla Kalmarunionen i 1389 bodde her i middelalderen, og en av de store salene bærer også hennes navn. Et “ekte” slott ble det derimot ikke før Christian IV fikk æren av å bygge det om i starten av 1600-tallet til et renessanseslott, omgitt av en festningsmur. Under Christian IV utviklet slottet seg i takt med nasjonen. Forfallet av Akershus slott begynte først mot slutten av 1600 tallet, og tilstanden i 1721 var så ille at kong Fredrik IV vurderte å rive det. Gradvis forsvant interiøret, og snart var slottet helt tømt.
Først på slutten av 1800-tallet ble slottet “gjenoppdaget” og penger ble bevilget av Stortinget til bygningsarkeologiske undersøkelser, noe som startet en ny epoke i Akershus Slotts historie.

Hjemmefrontsmuseet
Under andre verdenskrig ble Akershus Slott og Festning okkupert av tyskerne. I løpet av okkupasjonstiden ble 42 nordmenn henrettet av den tyske okkupasjonsmakten på eksekusjonsplassen på Akershus.

Norges hjemmefrontsmuseum er en del av Akershus festning i Oslo og dekker historien om okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig. Hovedfokuset til museet ligger på hjemmefrontens virksomhet og vilkår og museet er landets ledende på okkupasjonshistorien. Med sin utstilling og sitt arkiv prøver hjemmefrontsmuseet å gi et levende og korrekt bilde av hvordan okkupasjonen ble opplevd av det norske folk.

Fra Gardermoen til Akershus Festning og Slott
Bor du på et hotell ved Gardermoen er det enkelt å komme seg til attraksjoner som Akershus Festning og Slott i Oslo. Flytoget tar ikke mer enn knappe 20 minutter og med NSB regiontog bare en liten halvtime. Foruten festningen har hovedstaden også flere andre gode besøksgrunner. Besøk Vigelandsparken eller Munch Museet, eventuelt ta en shoppingdag i Oslos mange butikker. Med et hotell på Gardermoen er det meste mulig.